úterý 7. dubna 2015

My děti ze stanice ZOO (Christiane Vera Felscherinow)

Originální název: Wir Kinder vom Bahnhof ZOO 

Autorka: Christiane Vera Felscherinow

Žánr: Román

Nakladatelství: Oldag

Počet stran: 262

Původní vydání: 1978

Vydání: 2005

ISBN: 80-86508-69-2

 

Anotace

Na základě zpovědi zachycené na magnetofonových páscích zpracovali Kai Hermann a Horst Rieck autentický životní příběh německé narkomanky Christiany F.
Dnes již dospělá Christiane F. se poprvé ve svých dvanácti letech setkala v evangelickém centru pro mládež s hašišem, ve třinácti na diskotéce s heroinem. Brzo se stala na drogách závislou, přes den chodila do školy a odpoledne si spolu se svými přáteli-narkomany vydělávala na stanici ZOO peníze na drogu prostitucí. Její matka skoro dva roky netušila nic o dvojím životě své dcery. Christiane F. vypráví s obdivuhodnou snahou o přesnost a odzbrojující otevřeností o osudech dětí, o kterých se veřejnost dozvídá až z titulků novin, jež oznamují jejich smrt. Příběh Christiany F. se denně opakuje kdekoli na světě.


 Vlastním slovem

Mnohokrát recenzovaná a velmi známa kniha, která ani napříč generacemi neztrácí nic ze své čtivosti a realističnosti. Do knihy se začtete, aniž by jste si uvědomili, že jsou všechny postavy, příběhy a místa skutečné. Když si později ale uvědomíte, že všechno, co je v knize zmíněno není nic, než čistá pravda a realita Berlína 70. let, kniha vás pohltí ještě více a při každém úmrtí vám běhá mráz po zádech.
Právem by tato kniha měla být, a často už i bývá, zařazena do povinné četby, neboť dokáže zaujmout i naprosté nečtenáře a neznám nikoho, kdo by si po přečtení na knihu nepamatoval a nechtěl si ji přečíst znovu.
Já jsem poprvé knihu četl vcelku pozdě, až kolem 17 roku, na doporučení kamarádky. Kniha mě tenkrát naprosto uchvátila a přečetl jsem ji jedním dechem, jako ještě mnohokrát poté. A doporučil mnoha lidem, kteří mi ji poté ani nechtěli vrátit :-) Právem se tato kniha stala mojí srdcovou záležitostí, včetně osobnosti Chistiane F.
Recenzi zde dnes psát nebudu, jen jsem musel složit čest této knize :-)

Hodnocení

100%




Žádné komentáře:

Okomentovat