pondělí 27. února 2017

Chuck Norris už ji rozbít dokáže, ale dokáže ona rozbít ledy hloupých telefonů? Nová Nokia 3310 je tu.

Když jsem četl první zprávy o tom, že Nokia, teď patřící čínské společnosti HMD Global, uvede oživený model 3310, žádné nadšení, ani zvýšenou pozornost to u mě zrovna nevyvolávalo. Důvodem byly neznámé parametry a vzhled. A také příliš nefandím umělému oživování nějaké dříve slavné značky.
Tohle prostě ať každý chce, nebo nechce není pravá Nokia, tím spíš model 3310. Nezáleží, zda je na telefonu logo Nokia a model se jmenuje 3310. Přiznávám, že jsem byl v dobách minulých příznivce tábora Siemens. Moje první Nokia byla Lumia 625, druhá Lumia 735, kterou mám stále a nedám na ní dopustit. Na ní je ale vidět, že je vyvinuta pravými vývojáři Nokie a je to tak skvělí telefon. Poslední smartphone, na kterém je napsáno Nokia a je to ta finská slečna, která byla stvořena, jako rozloučení vývojářů i zákazníků se značkou. Můžete mít dokonalou repliku auta, bude na chlup stejné, jako originál, ale stále mu bude něco chybět.
Omluvte mi tu vsuvku, ale je důležitá pro následující část článku. Nechci se zde zastavovat u parametrů nové Nokie 3310. Mohl bych napsat, že otvírat pivo a zatloukat hřebíky s ní asi nepůjdou, trošičku nám totiž zhubla. Také Chuck Norris konečně asi zvítězí a povede se mu Nokia 3310 rozbít. Samozřejmě je to přitaženo řádně za vlasy, ale to legendy bývají.
Zde chci ale vyjádřit uznání "Číňanům". I když se hlavně svezli na značce, vůbec nevím, kdy bylo naposled takové haló kolem naprosto obyčejného telefonu. Je zde vidět, že spousta uživatelů chce stále takový telefon. Sám jich znám velkou spoustu. A vzhledem k tomu, jaká je nuda, šeď a bída na poli smartphonů a jejich operačních systémů i já, technologický nadšenec, si říkám, ono na tom něco je. Co si člověk řekne při pohledu na tento telefon? S původní 3310 si jí nikdo nesplete, ale řekne si, to přeci znám a teď mluvím hlavně o tmavě modré verzi. Není to žádné retro, je to svěže vypadající telefon a spíše, než vykradení starého modelu je to jeho oslava. Je to také vzdání holdu vývojářům původní 3310 a za to jsem rád. Tímto řekli: "hoši, my jsme to sami lépe nevymysleli".
Dává to vzpomenout na doby, kdy byl každý telefon jiný, originální, barevný a s různě uspořádanými klávesnicemi. O to přeci jde o kreativitu, lidé jsou rádi kreativní a něco co vybočí si snadno zapamatují. Na to, jak vypadá Samsung Galaxy S7 si za nedlouho nevzpomene nikdo... Prostě placka. Na to jak vypadá nová i stará Nokia 3310 si dlouho vzpomene každý, kdo jí na obrázku uviděl.
Na takto levném telefonu se nedá generovat závratný zisk, ale má potenciál oslovit větší počet zákazníků, než ten Galaxy S7. Normálního člověka nezajímá frekvence procesoru v mobilu, zajímá ho především, jestli se na přístroj může spolehnout, taková byla Nokia 3310. Spolehlivá, jednoduchá a díky tomu vás nebyla schopná vypéct, když to nejméně potřebujete. Což moderní Smartphone udělá s ledovým klidem.
Jsem velmi zvědavý, jaký úspěch bude mít nová Nokia 3310, ale svým způsobem jí ho přeji a přál bych jí, aby otevřela oči výrobcům telefonů. My, jako zákazníci jsme se totiž ocitli v pozici, že musíme koupit menší zlo a ne produkt, který bychom opravdu chtěli.  

Žádné komentáře:

Okomentovat